Nieuws en publicaties


Publicaties Limat Legal:


Romano van der Dussen, de ‘Nederlandse Steven Avery’, na 13 jaar eindelijk vrij.

Romano van der Dussen, die gerust de Nederlandse versie van Steven Avery (Making a Murderer) kan worden genoemd, heeft eindelijk vrijspraak gekregen voor een deel van zijn celstraf.

Van der Dussen werd tot ruim vijftien jaar cel veroordeeld, omdat hij in de Zuid-Spaanse badplaats Fuengirola een vrouw verkracht zou hebben en twee vrouwen zou hebben beroofd en aangerand in het uitgaansleven. Hij heeft altijd ontkend schuldig te zijn. De veroordeling kwam tot stand op basis van zeer magere bewijsvoering.


Als je de documentaire Making a Murder hebt gezien, merk je direct dat de gelijkenissen tussen de eerste zaak van Avery en deze zaak van Van der Dussen niet op één hand zijn te tellen. 


Verkrachting

De man zit al jaren onterecht vast in een Spaanse cel voor verkrachting, aanranding en beroving. In hoger beroep is hij nu vrijgesproken van verkrachting. Volgens de NOS heeft het Spaanse gerechtshof dat vandaag besloten.

In 2003 werd Van der Dussen tot 15,5 jaar cel veroordeeld. Hij werd schuldig bevonden aan de beroving en een gewelddadige poging tot verkrachting van drie vrouwen in het Spaanse Fuengirola.


De Nederlander woonde toentertijd in Spanje, waar hij de straf kreeg op basis van getuigenverklaringen. In een rij slachtoffers werd Van der Dussen als enige herkend door twee slachtoffers, wegens zijn donkerblonde haar.

Uit DNA-onderzoek bleek echter dat niet Van der Dussen, maar een man met een vergelijkbaar uiterlijk, Brit Mark Dixie genaamd, de dader is. De advocaten van Van der Dussen en de Nederlandse stichting PrisonLAW hebben daarop eind vorig jaar een herzieningsverzoek ingediend, waarin om onmiddellijke vrijlating van de Nederlander werd gevraagd.


Rachel Imamkhan (PrisonLAW)

Voor verkrachting kreeg hij 6,5 jaar cel, voor aanranding en beroving negen jaar. Die laatste is blijven staan, terwijl het volgens advocate Rachel Imamkhan bewezen is dat hij ook de twee laatstgenoemde misdrijven zeer waarschijnlijk niet heeft kunnen doen. 

nb: mw. mr. Imamkhan is door haar optreden in de zaak van Van der Dussen gekozen tot 'Mr.' van de week (week 7 van 2016).


PrisonLAW en Mike de Ruijter

Twee jaar geleden ben ik zelf bij stichting PrisonLAW in Amsterdam geweest voor een sollicitatie (stage plek). Ik vind onderwerpen als deze erg interessant en heb dan ook veel bewondering voor wat Rachel en de andere medewerkers in verschilende zaken bereikt hebben. De stageplek kon overigens (helaas!) niet doorgaan omdat mijn toenmalige school geen akkoord gaf voor de stage vanwege de 'leerdoelen' die niet overeen zouden komen. 


bron: revu.nl


M.B.J. Limat, Limat Legal 2016


alle publicaties


Kijk op de facebook-pagina voor interessante artikelen, nieuws en feitjes over juridisch actuele kwesties.